See on Scoop.itAlmere Smart Society

Jeroen Smit is één van de “101 denkers over inzichten en innovaties die ons land verander(d)en”. Met honderd collega-denkers leverde hij een bijdrage aan het boek “Nederland in ideeën”, een initiatief van de KNAW, “opdat vandaag een idee ontstaat dat blijft hangen en de wereld duurzaam zal veranderen.”

 

Dat laatste geldt zeker niet voor alle 101 bijdragen in het boek, dat desondanks 350 pagina’s lang plezierig optimistisme uitstraalt. Sommige zijn daarvoor te lokaal van aard, andere te kleinschalig, weer andere schijnbaar onhaalbaar. Maar een voor een kunnen ze door-denkers inspireren tot 101×101 nieuwe ideeën, die op hun beurt weer 10201 duurzame veranderingen in ons wereldbeeld kunnen veroorzaken. Nog is de wereld niet verloren…

 

Het idee van Jeroen Smit – zelf noemt hij het “een zeer ruwe schets” – verdient zo’n vervolg. Zijn gedachten over een krachtige en betaalbare informatievoorziening (journalistiek dus) zouden inderdaad de wereld een duwtje in de goede richting kunnen geven. Ga maar na: hoe beter geïnformeerd een volk is, des te sterker het democratische proces en des te krachtiger de samenleving zelf. “Relevant verrassende journalistiek”, is noodzaak.

See on dodebomen.nl

Advertenties