See on Scoop.itAlmere Smart Society

Ondanks de woede over bonussen en het wantrouwen in de politiek blijven burgers apathisch op de bank zitten. Waarom wordt er niet massaal geprotesteerd? VPRO Tegenlicht zocht samen met Follow the Money naar een verklaring voor de passieve houding. 

‘Mensen hebben het gevoel ergens van beroofd te zijn,’ aldus de Belgische schrijver en publicist David van Reybrouck afgelopen zondag in VPRO Tegenlicht. ‘Beroofd van het gevoel van zeggenschap te hebben. Beroofd van het idee dat je in ieder geval gehoord wordt.’ Dit gevoel van machteloosheid leidt tot een groot onbehagen bij burgers. Dat bleek tijdens de research voor de Tegenlicht-aflevering die werd uitgevoerd door Follow the Money.

Al jaren achtereen geeft een grote groep Nederlanders aan dat ze in hun persoonlijke leven zeer gelukkig zijn, maar dat ze zich tegelijkertijd veel zorgen maken over de maatschappij. Deze twee opvattingen lijken in eerste instantie bijna met elkaar in tegenspraak: het ligt immers voor de hand dat als iedereen persoonlijk gelukkig is dat het dan met de maatschappij ook wel goed gaat. Maar kennelijk is dat toch niet zo. Of vóelen mensen dat in ieder geval niet zo. Ze maken zich grote zorgen over hoe de toekomst eruit ziet.

See on www.ftm.nl

Advertenties