See on Scoop.itAlmere Smart Society

In Engeland ontstaat begin dit jaar ophef nadat bekend wordt dat de Britse National Health Service 47 miljoen medische dossiers doorverkoopt aan verzekeraars.

De gegevens werden gekoppeld aan kredietwaardigheidsgegevens. Zo konden verzekeraars bijvoorbeeld een inschatting maken van het risico op longkanker. De verzekeraars gebruikten de data om de premies aan te passen; vooral patiënten jonger dan 50 jaar zijn meer premie gaan betalen.

Almere’s insight:

‘Early Warning System’ van de Gemeente #Almere eenvoudig te koppelen aan burgers van vlees en bloed.

Wie de tijd heeft genomen om deze week naar Zembla te kijken die heeft een leerzame ervaring opgedaan. Terugkijken kan hier: http://zembla.incontxt.nl/seizoenen/2014/afleveringen/17-04-2014

Met deze kennis of onthulling kun je ook zeggen, is het Early Warning System (zie: http://z.dial.nl/1earrxf) van de gemeente Almere een gevaarlijk én verboden tool geworden. De data in het gemeentelijk systeem is makkelijk te koppelen met andere Big Data waardoor er geen sprake meer is van een geanonimiseerd bestand. 

Nu verwacht je niet dat de gemeente Almere of Politie zulks (koppelen) ook van plan is of zal doen, echter de informatie wordt gedeeld met ‘andere partners’. Ik zeg dat gemeente Almere direct moet stoppen met het ‘Early Warning System’ in de huidige vorm omdat de stand van de techniek (Big Data) het systeem wettelijk verboden heeft gemaakt!

See on zembla.incontxt.nl