ALMERE – Buurtbewoners die elkaar op de hoogte houden in een groeps-WhatsApp, Facebook-groepen per wijk, wijkagenten met een Facebook-account; het is inmiddels heel gewoon om ook op het gebied van veiligheid gebruik te maken van social media. Een nieuwe aanvulling in het rijtje is de Civilant App, een app die fungeert als ‘digitale buurtwacht’.

Klaas Wilting heeft als ambassadeur de app toegelicht aan de veiligheidscoördinator van de gemeente Almere, wijkagent van Filmwijk Jeffrey Halsema en Monique Meijer van Buurtpreventie Filmwijk. Allemaal zijn ze enthousiast over het gebruik van de app. Filmwijk is dan ook de eerste wijk in Almere waar de Civilant App op brede schaal gebruikt zal worden.
“Deze app werkt overkoepelend op WhatsApp en Facebook-groepen”, zegt Klaas Wilting. “Het verbetert de sociale samenhang in de buurt, vergroot de leefbaarheid en dringt criminaliteit terug.”
Bewoners die de gratis Civilant-app op hun mobiele telefoon zetten, worden in een straal van één kilometer met elkaar verbonden. Ze kunnen zelf melding maken van bijvoorbeeld een gestolen fiets, een inbraak, verdachte personen of vandalisme. De melding kan worden voorzien van een foto.
Volgers krijgen meldingen van buurtbewoners. “Zo kunnen ze waakzaam zijn op zaken als vreemde mensen in de buurt, criminaliteit of gedumpt afval. Daar kunnen anderen alert op zijn of kan de wijkagent op inspelen. Maar ook heeft het een sociale functie doordat bewoners elkaar kunnen informeren over bijvoorbeeld een buurtbarbecue.” Verder wijst het gebruikers in geval van nood snel naar de dichtstbijzijnde hulpdiensten, alarmnummers en geeft het tips voor een veiliger omgeving.

Source: www.almeredezeweek.nl

Advertenties