In het ontwerp van Bitcoin – de virtuele munteenheid – zit ook de blauwdruk voor niets minder dan een alternatief internet. Vandaag een bijzondere aflevering van Red ’t Web over de zogenoemde ‘blockchain,’ waarin gastcorrespondent Scott Rosenberg onderzoekt in hoeverre deze revolutionaire nieuwe technologie het internet zal veranderen.

Op technologieblogs wordt het laatste jaar opgewonden gesproken over de blockchain. Een baanbrekende technologie die digitale valuta zoals bitcoins veilig maakt. Blockchains hebben een enorme potentie om het internet te veranderen: ten goede en ten slechte.

Voor een veilig internet- en online handelsverkeer zijn we nu nog afhankelijk van grote bedrijven, die allerlei voorwaarden en kosten opleggen om van hun diensten gebruik te mogen maken. Met de blockchaintechnologie kunnen we die beveiliging zélf ter hand nemen en dus ook zélf de regels bepalen.

Een paar weken geleden las ik onderstaand verhaal van de Amerikaanse technologiejournalist Scott Rosenberg op Backchannel Hier lees je het oorspronkelijke verhaal. waarin hij de potentie van de blockchain uit de doeken doet. Hij schetst een aantal maffe, beangstigende én bemoedigende scenario’s die uit de blockchainrevolutie kunnen ontspruiten. Het is journalistiek van de technologische frontlinie. Waanzinnig complex, maar ook waanzinnig fascinerend.

Er is een nieuwe technologie ontwikkeld. Voor velen lastig om te begrijpen, laat staan te gebruiken. Toch zijn ontwikkelaars opgewonden, stroomt het durfkapitaal binnen en houden de spelers in de technologiesector de zaak nauwlettend in de gaten. Er zou iets groots op til kunnen zijn.

Het doet denken aan 1994, vlak voordat het internet explodeerde. Het lijkt alsof we voor een soortgelijke omwenteling staan. Onze nieuwe kandidaat om The Next Big Thing te worden is de ‘blockchain’ – de verbijsterende en verleidelijke technologie die ten grondslag ligt aan de digitale munt bitcoin.

Ik zal zo uitleggen hoe de blockchain precies werkt (althans, ik zal dat proberen). Zie hem nu maar even als een manier om een digitale boodschap van de ene naar de andere partij te verzenden, waarbij beide partijen kunnen rekenen op de integriteit van die boodschap, zelfs als ze elkaar niet vertrouwen of zelfs maar kennen. Op dit moment bestaan die boodschappen meestal uit virtueel geld, maar ze kunnen ieder soort informatie omvatten.

Op internet, waar je inbox wordt belaagd door spam, je creditcard op het punt staat te worden gekraakt en je met geen mogelijkheid al je wachtwoorden kunt herinneren, kan dit bijzonder nuttig zijn.

Source: decorrespondent.nl

See on Scoop.itAlmere Smart Society

Advertenties