Journalist van morgen is zelfstandige innovator, Mesters over zijn plannen voor de opleiding Journalistiek aan Hogeschool Windesheim. Het duurde even voordat we hem te spreken kregen, de nieuwe directeur van de opleiding Journalistiek aan de hogeschool Windesheim in Zwolle. Bas Mesters wilde zijn plannen eerst met zijn nieuwe collega’s bespreken. Nu, meer dan vier maanden na zijn aantreden, spreken we hem eindelijk. Intussen heeft hij al voor flink wat reuring gezorgd.

Aan zijn cv te zien, is Bas Mesters een man van de journalistieke praktijk. Hij begon ooit als verslaggever bij de Volkskrant, was tien jaar lang correspondent in Rome voor NOS en NRC Handelsblad en werkte tevens als eindredacteur voor laatstgenoemde. Inmiddels is hij directeur van het expertisecentrum Journalistiek, en startte hij op 15 november zijn functie als hoofd van de opleiding Journalistiek in Zwolle.

Multidisciplinair

Windesheim ziet in hem ‘een verbindend manager, met een focus op vernieuwing van journalistieke vormen en mogelijkheden’. Mesters heeft een aantal zaken bovenaan zijn lijstje staan: studenten krijgen wat hem betreft al vanaf het eerste jaar les in ondernemerschap. Daarnaast hecht hij inderdaad waarde aan innovatie: “Ik wil studenten een antenne bieden om hun eigen vak te vernieuwen”, zegt hij resoluut. Maar hoe doe je dat?

De nieuwe directeur wil de lijnen met andere opleidingen openleggen. Multidisciplinaire samenwerking lijkt het devies. “Binnen de minor Concept and Creation werken studenten Journalistiek samen met studenten van ICT-opleidingen en Communicatie.” Dat mag allemaal een stuk uitgebreider, vindt hij: “Ik wil groepjes gaan vormen met studenten van allerlei opleidingen. Data-analisten, programmeurs, gaming designers, maar ook marketing en project managing-studenten. Wie toekomst wil hebben in de journalistiek moet behalve nieuwsgierig, onderzoekend en een goede verteller ook ondernemend zijn en met andere disciplines kunnen samenwerken.”


Source: www.persinnovatie.nl

See on Scoop.itMedia in Almere