Dutch Digital Art Fair Almere (DDAFA)
als voorloper op
Dutch Digital Art Museum Almere (DDAMA)

Connecting creativity and technology is the future

Bureau voor Kunstprojekten/DDAMA Foundation | Digital Art
De wereld van de digitale kunsten is hot, bruisend, vernieuwend, geëngageerd en ongelofelijk spannend. Het pakt een ander, jong kunstpubliek. Daarbij lijkt het alsof de ene helft van de wereld alsmaar zit te spelen met smartphones en games. Ondertussen zijn kunstenaars, filosofen en artiesten juist met hele andere aspecten van de digitale wereld bezig: de wereld, die ons overspoelt, ons compromiteert en consequenties heeft, die we nog nauwelijks kunnen bevatten. In hun werk stellen kunstenaars vragen, zijn zij met toekomstvisies bezig, trachten zij te beschermen en ons wakker te maken voor zaken, waar we ons nauwelijks bewust van zijn.

Er wordt gesproken over bv. digitaal communisme, het groter wordende verschil tussen rijk en arm. Aan de ene kant ongekende digitale mogelijkheden, maar ook de digitale gevangenis, waar de mensheid massaal in beland is. DDAFA/DDAMA biedt Almere toegang tot deze discussies.

Sinds 2015 zijn er over DDAFA gesprekken met o.a. Jan-Melle Liscaljet en voorzitter Bas ten Brinke van het Cultuurfonds Almere, Yuri Jansen, Marenka van der Heyden, organisatoren van beurzen en manifestaties in de kromhouthal in Amsterdam en o.a. TEDx, de kunstenaar Kees de Groot van Planet Art, Paul Denninghoff Stelling van het Ondernemersplein Almere en Christine van Stralen, bedenker van DDAMA/DDAFA, over bij haar al lang bestaande plannen voor een digital Art Museum in Almere. Inmiddels werd opgericht de DDAMA Foundation (Dutch Digital Art Museum Almere). Omdat zo’n museum er niet zomaar is, zal DDAFA (Dutch Digital Art Fair Almere), gepland voor 13, 14, 15, en 16 oktober in het WTC Almere hieraan vooraf gaan. Het idee is om uit te vinden of DDAFA een verdienmodel kan opleveren voor een gedeeltelijke financiering voor DDAMA. De plannen zijn heel ambitieus. De directe aanleiding om de stap te zetten was, dat het Bureau voor Kunstprojekten van Christine van Stralen voor 2016 de beschikking heeft over de 5e verdieping van WTC Almere.

Van het Cultuurfonds Almere heeft de DDAMA Foundation een investeringsbudget toegezegd gekregen voor het opstarten van deze plannen. Tot en met juni as. is er een bedrag toegezegd om te onderzoeken of DDAFA haalbaar is. Voor een beurs op het gebied van digital art, een eerste initiatief in de wereld om deze neer te zetten, is het een bijzonder krappe tijdsplanning. Wij moeten dan ook alle zeilen bij zetten. Maar het plan is zo mooi, leuk en interessant om het een kans te geven. Inzet van iedereen in Almere, die met ons van mening is, dat een stad als Almere met 200.000 inwoners niet zonder museum kan, is welkom. Digital art sluit als kunstvorm aan bij een jonge bevolking van Almere. Maar ook ouderen met bv. kleinkinderen vermaken zich uitstekend met digital art.

Met Rob Schaeffer, penningmeester van de Stichting ‘Vrienden van de Paviljoens’ bespraken we de vraag ‘wat de stichting voor deze nieuwe plannen op het gebied van digital art zou kunnen betekenen’. Deze discussie zetten wij de 20e graag voort.

Hoewel kunstenaars al vanaf het ontstaan van computers met vormen van digital art bezig zijn, is de kunstvorm nog vrij onbekend, omdat veel op alternatievere kunstlocaties plaats vindt en incidenteel het circuit van musea en galeries bereikt. Een beurs kan een podium ‘naar boven’ bieden.

Daarom zal de kunstenaar Kees de Groot hierover op 20 april as. tussen 17.00 en 19.00 uur een voordracht houden. Hij organiseert al 20 jaar in Enschede met zijn initiatief ‘Planet Art’ digital art projecten en is als een spin in het web betrokken is bij tentoonstellingen als ‘Born Digital’ in het Moti-museum in Breda in 2015 of “Hacking Habitat”, een expositie tot juni as. in de oude gevangenis op het Wolvenplein in Utrecht te zien.

Het is een grote eer, dat Kees de Groot als medecurator deelneemt aan DDAFA en met zijn aanstekelijke ambitie voor de promotie van digital art een betoog over dit onderwerp houdt op de 20e in het WTC Almere. Christine van Stralen zal u informeren over de plannen voor in eerste instantie DDAFA en op termijn DDAMA.

Voordracht op: woensdag, 20 april 2016
Tijd: 17.00 uur – 19.00 uur
Sprekers: Kees de Groot, Planet Art
Christine van Stralen, DDAMA Foundation/Bureau voor Kunstprojekten
Onderwerp: Digital art, Plannen DDAMA en DDAFA
Locatie: WTC Almere, P.J. Oudplein 4, Almere

Sourced through Scoop.it from: www.vriendenvandepaviljoens.nl

De stg. Vrienden van de Paviljoens leven weer helemaal op. Dit hadden ze beter destijds kunnen doen. Maar misschien wordt dit wél leuk? Ik vraag mij af of er ook plek is voor mijn digitale kunst? Er schijnt veel subsidie van het Cultuurfonds ‪#‎Almere‬ naartoe te gaan,….

See on Scoop.itAlmere Smart Society